Kelder » Realpyros café » Media berichten
Vorige maand
Rotterdam wil vuurwerkshow voor kinderen bij jaarwisseling

De organisatie van het Nationaal Vuurwerk heeft vergaande plannen voor een Nationaal Kindervuurwerk tijdens de jaarwisseling bij de Erasmusbrug in Rotterdam. Deze vuurwerkshow begint dan om 19.00 uur en eindigt een kwartier later.
Het is daarmee een goed alternatief voor kinderen die er moeite mee hebben om wakker te blijven tot middernacht, zo melden de initiatiefnemers. Het vuurwerk wordt begeleid door "bekende kindermuziek".

Rotterdam is al enige jaren het toneel van het Nationale Vuurwerk dat de jaarwisseling omlijst.

Of het Nationaal Kindervuurwerk er ook echt komt, hangt af van de gemeente Rotterdam. Het stadsbestuur moet zich nog buigen over een subsidie voor deze show. Na 1 juni neemt de gemeente het plan in behandeling.

bron nu.nl
Vorige maand
Boete IJsselmeervogels na vuurwerk

IJsselmeervogels is fors gestraft door de KNVB, omdat supporters vuurwerk, fakkels en rookpotten hebben afgestoken rond de KNVB-bekerwedstrijd tegen Heerenveen, in december.

Omdat de wedstrijd onder het regime betaald voetbal viel, zijn ook de richtlijnen en strafmaat voor het betaald voetbal gehanteerd. Dat betekent dat de Spakenburgse 3e divisionist de KNVB 5.000 euro moet betalen. Daarnaast kreeg IJsselmeervogels nog een voorwaardelijke boete van 2.500 euro met een proeftijd van een jaar.

Het bestuur van de Vogels laat weten dat zij een dergelijke straf buitenproportioneel en uiterst moeilijk te verkroppen vindt. De vereniging roept de fans op in de slotfase van het seizoen, waarin de club mogelijk kampioen wordt, het vuurwerk thuis te laten. Supporters die toch vuurwerk meenemen kunnen op een forse straf rekenen.

Bron rtv utrecht
4 weken geleden
Vuurwerk kost Hillegom 34 mille

Vuurwerkvandalisme heeft de gemeente Hillegom bij de afgelopen jaarwisseling in totaal 34.000 euro aan schade opgeleverd. De oproep van burgemeester Arie van Erk aan ouders om beter op te letten wat hun kinderen kopen, heeft volgens het college nauwelijks effect gehad.
Bij de jaarwisseling 2015/2016 was er in Hillegom al 26.000 euro schade door het opblazen van verkeersborden, straatkolken en afvalbakken. Het was voor Van Erk reden om afgelopen november een beroep te doen op ouders: kijk met wat voor vuurwerk je kinderen de straat op gaan en grijp in als ze zwaar vuurwerk aanschaffen, ook voor hun eigen veiligheid.
Kort na de jaarwisseling dacht Van Erk nog dat de schade meeviel, maar dat blijkt toch niet het geval te zijn: de schade is zelfs een stuk hoger dan een jaar eerder. Het college zit een beetje met de handen in het haar, zo blijkt uit de antwoorden op vragen van GroenLinks over de vuurwerkschade. De oplossing zal vooral uit Den Haag moeten komt, laat het college weten, in de vorm van landelijke maatregelen tegen het zware (illegale) vuurwerk.
In Hillegom zelf wil het college proberen verkeersborden en afvalbakken beter te beschermen. Afvalbakken kunnen worden afgesloten, maar dat kost veel geld. ,,Maar een beter alternatief is ons niet bekend’’, aldus het college. Wel gaat de Onderzoeksraad voor de Veiligheid onderzoek doen naar vuurwerk. Misschien levert dat nog wat bruikbaars op, hoopt het college.


Bron haarlemsdagblad.nl
4 weken geleden
Man heeft 1250 kilo zwaar vuurwerk: 18 maanden celstraf

DEN BOSCH - Een 29-jarige Bosschenaar heeft anderhalf jaar celstraf gekregen, waarvan een halfjaar voorwaardelijk, omdat hij zwaar vuurwerk insloeg en via internet doorverkocht. Hij werd betrapt met ruim 1250 kilo professioneel vuurwerk in een opslagbox die hij huurde in Den Bosch.

De rechtbank vindt dat de man bewust veel risico nam bij het opslaan van het vuurwerk. De locatie was hier niet geschikt voor en dit had rampzalige gevolgen kunnen hebben. De rechtbank rekent het hem zwaar aan dat hij anderen in gevaar bracht.

De man krijgt naast de celstraf een boete opgelegd. Hij moet de staat 23.600 euro terugbetalen. Dit is het geld dat hij verdiend zou hebben met het zware vuurwerk.

Taakstraffen
De Bosschenaar handelde niet alleen. Twee plaatsgenoten (25 en 27 jaar) en een 21-jarige man uit Nuenen kregen voor hun aandeel taakstraffen van 180 tot 240 uur en voorwaardelijke celstraffen. Zij waren ook in het bezit van zwaar vuurwerk of betrokken bij de opslag.

Bron omroep brabant
3 weken geleden

Anderhalf jaar cel geëist tegen man uit Enschede voor bezit zwaar illegaal vuurwerk

Tegen een 47-jarige man uit Enschede is vanochtend anderhalf jaar cel geëist omdat hij in het bezit was van 750 kilo levensgevaarlijk vuurwerk.
In de woning van de man in Enschede en in een loods van zijn bouwbedrijf in Glanerbrug werden eind vorig jaar ruim 1700 stuks zwaar illegaal vuurwerk aangetroffen. De politie vond het vuurwerk een week nadat de Enschedeër was veroordeeld voor een ander voorval met illegaal vuurwerk. Twee jaar eerder was hij ook al veroordeeld voor bezit van illegaal vuurwerk.

De man bekende tegenover de rechtbank schuldig te zijn. Hij zou jaarlijks vuurwerk afsteken voor de hele wijk en de buurt betaalde daar ook aan mee.

In hechtenis
De man zit sinds zijn aanhouding vast, een verzoek van zijn advocaat om voorlopige invrijheidstelling werd eerder dit jaar afgewezen.

De rechtbank neemt het de man zeer kwalijk dat hij al twee keer veroordeeld is wegens illegaal vuurwerk. Volgens de rechtbank heeft de man alle ellende die hem boven het hoofd hangt over zichzelf uitgeroepen.

De rechter doet over twee weken uitspraak.

Bron rtvoost.nl
3 weken geleden
Harde aanpak zwaar vuurwerk

BARNEVELD De gemeenten Barneveld, Nijkerk en Scherpenzeel bereiden zich voor op een veel steviger aanpak van illegaal zwaar vuurwerk rond de jaarwisseling. ,,We moeten hier meer grip op krijgen, want we zien dat schade en overlast elk jaar toenemen.''

Dat meldt Dirk Klein, teamleider veiligheid van de gemeente Barneveld. Afgelopen jaarwisseling kwamen er bij de gemeente Barneveld negentig meldingen van overlast door zwaar vuurwerk binnen, vijftien meer dan het jaar ervoor. Ook in Nijkerk en Scherpenzeel, die op het gebied van handhaving samenwerken met Barneveld, is een toename van het probleem te zien. ,,Niet alleen is dit vuurwerk gevaarlijk, het zorgt voor veel lawaai en kapot straatmeubilair, speeltoestellen en verkeersborden.'' De totale vuurwerkschade van afgelopen jaarwisseling bedroeg 32.000 euro.

Reden om met een actieplan te komen om het tij te keren, zegt Klein. Deze week zijn daarvoor de eerste overleggen gestart. ,,Wat we willen doen is onder meer in kaart brengen welke technische middelen er beschikbaar zijn om zwaar vuurwerk te detecteren zodra het wordt afgestoken. Daarvoor bestaan speciale sensoren die decibellen meten.'' Ook gaat het team bepaalde risicogebieden in de drie gemeenten in kaart brengen om gerichter op handhaving te kunnen inzetten. ,,Want het blijft een lastig kat- en muisspel. Zodra vuurwerk is afgestoken, zijn de daders snel weer vertrokken, maar als je meer gericht aan de slag kunt of sneller ergens aanwezig kunt zijn, is de pakkans groter.''

Ook wil het team, in overleg met politie en justitie, meer in beeld krijgen waar het illegaal vuurwerk vandaan komt. ,,Waar wordt het gekocht, hoe komt het onze gemeenten binnen, hoe kun je het vuurwerk opsporen vóórdat het wordt afgestoken, hoe kun je ervoor zorgen dat er sowieso minder van dat spul binnenkomt.''

De overlast door illegaal vuurwerk vindt volgens hem in de gehele maand december plaats en opvallend vaak minder op oudjaarsdag zelf. Legaal vuurwerk mag op die dag vanaf 18.00 uur worden afgestoken. Carbid valt expliciet in een andere categorie, zegt Klein. ,,Daarin zien we meer een traditie die we ook de ruimte willen blijven geven, waarbij we wel werken met vergunningen voor plekken buiten de bebouwde kom. Afgelopen jaarwisseling gaven we daarvoor dertig vergunningen af, we krijgen overigens weinig klachten met betrekking tot carbid.''

bron barneveldsekrant.nl
2 weken geleden
Feyenoord-supporter verliest hand tijdens viering

Een Feyenoord-supporter is zondagmiddag tijdens de viering van het kampioenschap zijn hand kwijtgeraakt. Hij wilde vuurwerk afsteken, maar dat ontplofte in zijn hand. De man is met spoed naar het ziekenhuis gebracht.

Het traumateam moest komen om het ambulancepersoneel te assisteren. De politie is een onderzoek gestart. Feyenoord werd zondag voor het eerst sinds 18 jaar kampioen van de eredivisie.

Bron: Telegraaf
1 week geleden
17-jarigen uit Roombeek dol op vuurwerk: 'Gedachte aan ramp speelt totaal niet'
VUURWERK ENSCHEDEENSCHEDE - Sven Westerop en Otto Hajenius zijn beiden geboren in 2000, in Roombeek, en wonen er nog steeds. De ramp die plaatsvond in hun geboortejaar heeft geen effect gehad op hun omgang met vuurwerk. "Vuurwerk? Prachtig! Als je maar geen domme dingen doet."

Sven Westerop was nog net niet geboren toen de vuurwerkramp zich voltrok. Van zijn ouders heeft hij gehoord dat de ramen van hun huis aan de Roomweg door de druk van de explosie eruit zijn gevlogen. Otto Hajenius was net vier maanden op 13 mei 2000. Hun huis van toen, aan de Tollensstraat, bestaat niet meer. "Mijn vader heeft nog twee beeldjes teruggevonden in het puin. Verder was hij alles kwijt."

Hoe ga je met vuurwerk om als je in 2000 bent geboren in Roombeek en er nu ook nog woont?
"De gedachte aan de ramp speelt totaal niet", zegt Sven. "Maar iedereen moet een beetje rekening met elkaar houden", vindt hij.

"Als mijn buren getraumatiseerd zouden zijn door de vuurwerkramp, zou ik een beetje uit hun buurt blijven", zegt Otto. "Maar als ze dán nog zouden klagen... Tja, dan hebben ze pech."

Steken jullie veel vuurwerk af?
Sven: "Ieder jaar. En wat is veel? Overdag wat knalvuurwerk en wondertolletjes, 's avonds siervuurwerk." Toen hij jonger was, was het meer. "Ik denk dat ik een beetje uitgegroeid ben. We steken 's avonds nog wel wat siervuurwerk af met vrienden en familie, maar overdag steeds minder."

Otto stak al eens helemaal geen vuurwerk af, nadat een vriend van hem een ongeluk had. "Dat was op oudejaarsdag 2014. Een stukje aansteeklont viel op een nitraat: een sterke versie van een rotje. We zagen een vlam, hoorden een knal en hij rende gillend naar huis. Zijn vingertopje lag eraf."

Daaruit blijkt toch dat vuurwerk erg gevaarlijk is?
Otto: "Zoiets kan gebeuren. Je bent je er altijd van bewust dat er met vuurwerk iets mis kan gaan. Illegaal of legaal maakt ook een verschil. Ik zou nooit illegaal vuurwerk afsteken. Die vriend deed het wel, dus ik zorgde dat ik een beetje uit de buurt bleef. Je eigen veiligheid staat voorop."

Wat is eigenlijk de charme van knallen?
Sven: "Als je jong bent, is het vooral dat je iets mág afsteken. Dat je een knal, een explosie kunt veroorzaken en dat het niet verboden is."

Otto: "Siervuurwerk is gewoon heel erg mooi. Knallen vind ik steeds meer geldverspilling, hoewel ik het vroeger mooi vond om er een beetje mee te experimenteren. Een knal klinkt anders in een put of een blikje."

Hebben jullie 'vuurwerkopvoeding' gehad?
Otto: "Mijn ouders zijn allebei best terughoudend met vuurwerk. Daarom ben ik dat misschien ook een beetje. Maar het kan ook komen door dat ongeluk met die vriend."

Sven: "'Doe je wel voorzichtig?', zegt mijn moeder altijd. En: 'Oude kleding aan'." Otto: "Altijd een vuurwerkbril op. Een plastic bril voorkomt dat je iets in je ogen krijgt."

Ligt vuurwerk gevoelig in Roombeek, voor zover jullie merken?
Gevoelig ligt het niet, schatten Sven Westerop en Otto Hajenius in. "Het was natuurlijk een ramp. Maar die is veroorzaakt door een bedrijf." Dat staat los van vuurwerk op oudejaarsavond, vinden ze. "Vuurwerk als afsluiting van een jaar hoort er gewoon bij."

Bron tubantia.nl
1 week geleden
Zaandammer vast voor illegale import en handel in vuurwerk

Een 48-jarige Zaandammer is afgelopen maand opgepakt op verdenking van illegale import van en handel in vuurwerk. De man is reeds voorgeleid en zit nog altijd vast.
Een ’milieuteam’ van de politie deed onderzoek naar de praktijken van de Zaandammer, die al eens eerder was veroordeeld voor hetzelfde vergrijp. Op last van de officier van justitie werd hij opgepakt. Gelijktijdig werden op twee locaties in Zaandam en de omgeving van Zaandam doorzoekingen gedaan.
Bij deze doorzoekingen werd geen illegaal vuurwerk aangetroffen, maar wel ruime hoeveelheden softdrugs, harddrugs, henneptoppen, een geldbedrag, machines en apparatuur die gebruikt worden voor het versnijden van harddrugs. Ook heeft de recherche diverse gegevensdragers en administratie in beslag genomen. Volgens de politie is uit de verkregen informatie ’een sterk vermoeden’ ontstaan dat de man zich schuldig heeft gemaakt aan de handel in illegaal vuurwerk.

De Zaandammer wordt verdacht van de aankoop, import en verkoop van zwaar vuurwerk zoals onder andere shells, lawinepijlen en cobra's. Meerdere mensen zijn verhoord door de politie, het onderzoek wordt voortgezet.

bron noordhollandsdagblad.nl
5 dagen geleden, 08:25 uur
Honderd uur dienstverlening voor bezit illegaal vuurwerk

Een 26-jarige inwoner van Driebergen heeft een taakstraf van honderd uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken gekregen voor het bezitten van illegaal vuurwerk.
In en bij een woning aan de Klaproos in Driebergen en in een auto werd op 7 december vorig jaar 25 kilogram illegaal vuurwerk aangetroffen. Bovendien bleek de man 80 mortierbommen - professioneel vuurwerk - in het bezit te hebben. De man moest deze week voor de politierechter verschijnen.

bron ad.nl
5 dagen geleden, 08:27 uur
Baarles willen absoluut geen 'vuurwerk-mekka'

BAARLE-NASSAU - Baarle-Nassau en Baarle-Hertog (B) waken er voor geen vuurwerk-mekka genaamd 'Baarle' te worden. Het vuurwerktoerisme, met alle veiligheidsrisico's vandien, mag niet aangewakkerd worden. Dat is de uitkomst van bestuurlijk overleg over een nieuwe vuurwerklocatie.

De gemeenteraad van Baarle-Nassau had de 'eigen' burgemeester Marjon de Hoon-Veelenturf vorige week in een motie gevraagd zo snel mogelijk te gaan praten met het gemeentebestuur van Baarle-Hertog. De vijf partijen in Baarle-Nassau maken zich grote zorgen over de vuurwerkopslag in de ambachtelijk zone in Baarle-Hertog, omgeving Oordeelsestraat.

In de loop van volgend jaar moeten daar zeven vuurwerkwinkels komen, met opslag. De zone is een alternatief voor de grensoverschrijdende Kapelstraat, waar bewoners al jaren overlast ondervinden van vuurwerkverkoop en afsteken van de handel. De zone ligt in een enclave, omgeven door Nederlands grondgebied. In totaal zou er 29 ton aan vuurwerk worden opgeslagen, veel meer dan de regels in Nederland zouden toestaan.

Formeel bezwaar
Burgemeester De Hoon heeft met de verantwoordelijk schepen gesproken. ,,De motie is overhandigd en zal als formeel bezwaar worden afgehandeld.'' Het signaal van de raad is volgens haar 'zeer serieus ontvangen'. ,,In een constructief gesprek hebben we verder ingezoomd op de belangrijkste pijnpunten. Dat er geen beperking wordt gesteld aan het aantal vuurwerkopslagplaatsen en verkooppunten en de toegestane hoeveelheid van 5.000 kilo PTS (stoffen voor vuurwerkeffecten, PP) per vestiging.''

De Hoon: ,,Baarle-Hertog heeft aangegeven zich hierop te beraden en te bezien of hier al dan niet een wijziging kan of dient te worden aangebracht.'' Er zijn, zegt ze, geen harde toezeggingen gedaan. ,,Maar men streeft wel duidelijk naar het bereiken van consensus met Baarle-Nassau. Verder is uitgesproken dat zowel Nassau als Hertog geen vuurwerk-mekka willen creëren.''

bron bndestem.nl
Reageren op dit topic
Wil jij ook reageren? Heb je al een account log dan nu in of klik hier om er gratis een te registreren.
REALPYROS.COM
Bij gebruik van onze website ga je automatisch akkoord met onze algemene voorwaarden en ons privacy beleid. Wij stellen ons in zijn geheel niet aansprakelijk voor aangeboden goederen en/of geplaatste reacties door derden.

© Copyright - 2013/2017